LEE Filters har i mange år været en af de største spillere på markedet inden for filtre til fotografering. Deres 100mm system er brugt af adskillige tusinde af fotografer verden over. Kvaliten er i top og de har så mange forskellige slags filtre, at det kan blive helt disorienterende at finde et man skal bruge. Jeg er selv bruger af deres system, og jeg er kæmpe fan.

De har nu valgt at opdatere deres 100mm filtersystem. For det første er valget af materialer anderledes. Hvor det gamle er lavet af plastik, ser det nye ud til at være lavet af komposit. Altså en blanding af forskellige materialer. Som noget nyt kan du også låse din filterholder i den position du ønsker. Du har altid kunne rotere hele filterholderen, hvilket gør at du kan bruge gradient filtre på hvilken som helst måde du ønsker. Samtidig er finnerne der holder dine filtre på plads blevet lettere at udskifte. Før krævede det en skruetrækker, og man skulle tilføje en række af gangen. Men nu er det muligt at udskifte disse uden brug af værktøj. Det er muligt at få disse finner med mulighed for montering af enten 2 eller 3 filtre.

Udover den nye holder, har de også præsenteret et nyt polariser filter. Det nye er tyndere, lettere og meget nemmere at montere i holderen. Hvor man ved det gamle skulle skrue det ind i holderen, som nogen gange kunne være en anelse bøvlet, specielt med handsker. Så er det nye blevet lavet til at klikke ind og ud af holderen. Dette er uden tvivl den fedeste tilføjelse de har lavet.

Det nye system er selvfølgelig 100% kompatibelt med ens gamle 100mm filtre og alle de gamle adapterringe. LEE Filters har dog nævnt, at hvis man ejer en meget gammel adapterring, kan det være at den nye holder ikke sidder helt fast, på grund af tolerancen i maskinprocessen er blevet bedre over årene.

Det nye system ser imponerede ud, og de har fået løst mange af de små irritationer der kan være ved det gamle system. Det at man kan låse holderen på plads, så man ikke ved en fejl kommer til at rotere den, synes jeg er en genial tilføjelse.

Du kan læse meget mere om LEE Filters ved at besøge deres hjemmeside leefilters.com.