For 10 dage siden modtog jeg en email fra Goecker. I titlen stod der “Kom til foredrag med naturfotografen Morten Hilmer”. Jeg trykkede straks på emailen, og begyndte at læse den igennem. Det viste sig at han skulle på en ekspedition til det nordlige Canada, og ville holde to foredrag, et i København, og et i Århus dagen efter. Da jeg er stor fan af hans Youtube kanal, tilmeldte jeg mig foredraget i Århus med det samme, og håbede at jeg kunne få fri fra arbejde.

Trafikken gled let på E45. Der var ingen uheld, irriterende campingvogne, eller andet der kunne sinke mig. Omkring Vejle begyndte det at regne, og sænkede trafikken en smule, men ikke noget alarmerende, kun normal tirsdags trafik. Foredraget startede kl 16, og jeg rullede ind på Goeckers parkeringsplads kl 15.40. Rigeligt med tid i overskud, hvilket passede mig fint. Da jeg aldrig har været i deres forretning før, men vidste at det var en professional fotobutik, ville jeg lige gå rundt og kigge lidt. Det viste sig så, at Nikon Danmark var på besøg samtidig, i forbindelse med foredraget. Så der var masser af Nikon udstyr at kigge på for denne gearnørd. Jeg fik kigget og prøvet bla. deres nye Z6 og Z7, hvilket er fantastiske kameraer. Det blev kun til lidt billeder indendørs, men selve følelsen af kameraet var rigtig godt. Jeg har kun prøvet et enkelt spejlløst kamera, et Panasonic G4, og det kunne jeg absolut ikke blive gode venner med. Udviklingen er heldigvis kommet rigtig langt, så de spejlløse Nikon, minder meget om de almindelige DSLR. Heldigvis.

Polarulven

Foredraget gik i gang, og Morten startede med at fortælle lidt om sig selv, grunden til denne ekspedition, og hvor den skulle gå hen. Han har altid haft en drøm om at fotografere en polarulv. Så da ulven nu engang befinder sig i det nordligste Canada, nærmere betegnet, Ellesmere Island, måtte han jo tage derhen. Han ville rejse med en god ven, som tilfældigvis også havde et ærinde deroppe. Planen var at de ville flyve til Grise Fiord, for dernæst tage snescootere 350km til deres start lokation. De næste to måneder ville de så bruge på at gå tilbage til Grise Fiord, og undervejs håbede han at han ville se, og fotografere nogle ulve. Han regnede med der var omkring 20-25% chance for at ville komme hjem med et billede af en ulv.

Udstyr & Strøm

Da Grise Fiord er en af de højest beliggende landsbyer i verden, er temperaturen selvfølgelig lav. Den årlige gennemsnits temperatur er på omkring -16 grader celsius. Denne ekstrem lave temperatur stiller ekstremt store krav til ens udstyr, så der var en masse ting der skulle på plads før de tog afsted. Hvordan holder man ens batterier ladet op i 2 måneder? Hvordan overfører man de billeder man tager? Morten havde brugt en del tid på at teste batterier i fryseren, og fandt hurtigt ud af at hans uoriginale batterier holdt ikke engang 1/3 af tiden, sammenlignet med de originale Nikon. Dette betød selvfølgelig at kun de originale Nikon batterier kom med. Til opladning af batterier, havde han købt nogle kompakte transportable solceller til at hænge over teltet, som kunne lade batterier og en powerbank op på en solrig dag.

For at kunne slæbe alt udstyret, medbringer de hver 3 pulke. Disse trækker de efter sig, flere timer om dagen. Dette kræver selvfølgelig en god form. Morten var begyndt at bære tasker, og slæbe paller nede på stranden, for at vænne kroppen til denne form for stress. Han var startet et helt år i forvejen.

Kamera udstyr

En af de helt store spørgsmål for ham var “Hvilket kamera udstyr skulle han medbringe”. Til objektiv valg kunne han ikke bestemme sig for hans Nikon 600 f/4 eller hans Tamron 150-600 f/5-6,3, men da han tjekkede meta data på hans billeder, viste det sig at han alligevel var ude på 600mm det meste af tiden med hans Tamron. Valget var logisk, Nikon’en kom med da den tegner ekstremt skarpt, og er mere lysfølsom.

Til kamera valg havde han lidt andre problemer. Han ville gerne have hans Nikon D5 med, men de solceller han havde købt kunne ikke lade dets batterier op. Så ville han have hans Nikon D850 og hans Panasonic G5 – som han bruger til vlogging – med. Men dette voldte også problemer, specielt med batterier, og objektiver som ikke passer sammen. Så købte han et Nikon Z6, dette kamera blev han så forelsket i, og har nu siddet påklistret hans 600mm i lang tid. Samtidig kan dette kamera også bruges til vlogging. Men han kunne ikke bruge det til begge ting. Så han kontaktede Nikon, og hørte dem af, om han kunne låne et Nikon Z7 til turen. Da Z7’eren har 44 mp, ville det være et perfekt kamera til at fotografere ulven, og blæse det op i kæmpe størrelse til udprint.

Inspiration

Dette foredrag med Morten Hilmer var ekstremt inspirerende for mit vedkommende. Det gav mig mere blod på tanden for at komme ud og tage billeder, og måske endda komme i gang med at tage flere dyrebilleder. Der var også mange gode tips & tricks fra hans side, som jeg kan bruge når jeg selv skal afsted til Norge senere i år. Jeg glæder mig til at se videoer og billeder fra hans tur. Jeg valgte at støtte hans arbejde ved at købe hans bog “Nordisk Stilhed”. En bog med billeder, og om hans tid i siriuspatruljen, samt hans kærlighed til sne, is og Moder Jord.

Hvis du vil vide mere om Morten og hans arbejde kan du følge hans Youtube kanal, eller læse mere på hans hjemmeside.

YouTube
mortenhilmer.com