Ah ferie. Her i uge 9 har jeg haft en uges ferie, og den har ikke været brugt på sofaen. Jeg har været flere steder henne for at fotografere. Heldigvis har vejret opført sig godt, og der har været fantastisk fotovejr flere af dagene. Jeg valgte at tage en ekstra fridag om fredagen i uge 8, da jeg havde en aftale om aftenen, og jeg havde nogle små ting der skulle laves. Efter en hyggelig aften om fredagen med en veninde, hvor vi var ude at spise, tog jeg afsted lørdag eftermiddag.

Nybøl nor

Ikke langt fra hvor jeg bor, ligger der en nor, også kaldet Nybøl nor. Jorden omkring Nybøl nor indeholder utroligt meget stenfrit ler, også kaldet issø-ler. Dette er specielt godt til teglværk produktion, og siden 1791, da det første teglværk begyndte, har Nybøl nor været vært for cirka 50 teglværk. Nu er der dog kun 6 store teglværk tilbage omkring noren.

Da der igennem tiderne har ligget så mange teglværk, er resultatet også at breden omkring noren, er fyldt med gamle mursten. Når mursten har ligget så længe, og er våde, og samtidig er pakket ind i tang, er de virkelig glatte. Så det kan anbefales, at hvis nogen tager derned, så sørg lige for at tjekke hvor du sætter fødderne, og sørger for ordentligt fodtøj. Men udover at der er mange mursten omkring noren, er der også andre efterladenskaber fra disse teglværk. Et af disse blev også en del af min komposition.

Da jeg nu var afsted midt på dagen, tænkte jeg at jeg ville prøve noget “fine art”, som man så fint kalder det. Det er egentlig bare billeder der er taget med den hensigt at være kunst. Men hvis du googler “Fine art photography“, så er 90% af billederne i sort/hvid, og ofte har en del kontrast i billederne. Resultatet af mit lille “fine art” eksperiment, kan ses lige nedenunder.

Tinglev mose

For noget tid siden forslog en kollega, at jeg skulle tage ud til Tinglev mose. Det skulle være ret speciel og fed natur derude. Så da jeg i søndags opdagede at det skulle blive tåget over hele landet om mandagen, plus jeg havde ferie, var det jo en oplagt mulighed at få set noget nyt.

Jeg har aldrig været i en rigtig mose. Da jeg var barn fiskede vi en sø, som vi altid kaldte for “mose”. Men det var egentlig bare en sø med lidt grumset vand. Jeg smed gummistøvlerne i bilen sammen med min taske, også gik det ellers afsted mod Tinglev. Efter en små 40 min ankom jeg til mosen. Jeg kunne hurtigt se at dette sted havde poteniale, især i det tågede vejr. Det gav hele området en mystisk og lidt skummel atmosfære. Jeg vandrede lidt rundt, nød stilheden, og spejdede efter kompositioner, og der gik da heller ikke længe før den første mulighed bød sig.

I større åbning stod der et stort gammelt birketræ, fyldt med mos på stammen, og med tågen omhyllet sig som en dyne. Det stod bare og ventede på mig og mit kamera. Efter at jeg havde taget et par billeder, vandrede jeg videre efter næste komposition.

En ting jeg hurtigt lagde mærke til, var at der var ufattelig mange dunhamre. De var alle sprunget ud, og deres frøuld var over alt i mosen. Jeg ville rigtig gerne have et billede af dette, men det krævede at jeg fandt en stor mængde af dem samlet. Indtil videre havde jeg kun nogle få stykker samlet. Heldigvis gik der ikke længe før jeg fandt en kæmpe mængde af disse spøjse planter. På med det lange objektiv, op med blænden for at give baggrunden en dejlig blød bokeh. Dette er en af de slags billeder jeg elsker. Det er mange gange dem som andre går udenom. Man skal huske detaljerne i naturen. Ofte kan sådan et billede ikke genskabes igen.

Jeg var ret betaget af Tinglev mose. Jeg vandrede rundt derude i snart to timer. Jeg var nysgerrig, så jeg gik også lidt udenfor stierne, og fandt flere tårne, der højst sandsynligt bliver brugt af ornitologer, og måske endda jægere. Dette er altid godt at vide, hvis jeg nu engang skulle få interesse for dyre fotografering. Eller rettere, hvis jeg nogensinde får råd til en super tele, som f.eks en Tamron 150-600 f/5-6.3.

Mommark marina

Denne feries sidste tur gik til Mommark marina, som ligger på øst siden af Als. Dette sted er meget besøgt, specielt af tyskere om sommeren. Jeg havde spejdet lidt efter en lokation til torsdagens solopgang, og spottede at lidt syd for Mommark marina, lå der en bro ud mod øst. Denne var jo næsten ideel som en god forgrund. Stod op klokken 6, lavede noget kaffe, som røg i min termokande, og kom i tasken. Jeg har før skrevet om at løse sten er noget af det værste at gå på. Men i dag tror jeg at jeg har fået en ny “favorit”. Løst sand er egentlig lige så elendigt. Efter en svedig og vaklende tur ned af stranden, ankom jeg til det sted hvor broen skulle være. Men den var jo selvfølgelig pakket sammen, fordi det er vinter. Typisk.

Lidt længere fremme opdagede jeg dog at der stak nogle planker og sten op af vandet, så jeg bevægede mig hen i mod dem. Det sidste lange stykke havde været større løse sten, men lige omkring disse planker, var der fin sandbund. Dette, sammen med plankerne, gav faktisk en spændende og minimalistisk komposition. Specielt, fordi solen viste sig at være genert, og gemte sig ude bag en masse skyer, så solopgangen og de smukke farver, var ikke at se nogen steder.

Jeg gik igen efter en lang eksponering, og et “fine art” billede. Denne gang måtte jeg havde fjernbetjeningen frem, da jeg måtte bruge 80 sek. på at tage et billede. Men dette gjorde også bare at hele vandoverfladen så helt perfekt og glat ud.