Det er vidst ingen tvivl om at jeg elsker at tage dyrebilleder. Det er ofte svært når man ikke har en mega zoom. Men så er der heldigvis noget der hedder Haderslev Dyrehave.

Til dem der ikke kender stedet, så er Haderslev Dyrehave én stor indhegning hvor der går råvildt. Der er både almindelig dådyr, men også krondyr. Sidstnævnte er noget jeg længe har ville fotografere. Der er åbent 24 timer i døgnet og koster ingenting at komme ind. Hele området er fantastisk smukt, med skove og sletter, hvor dyrene går frit.

Jeg havde aldrig hørt om det, men opdagede det ved et tilfælde, da jeg søgte efter spændende steder i Sønderjylland. Så da vejret nu var så lækkert, valgte jeg at tage afsted samme dag som jeg havde været ved Margrethe sø.

Haderslev Dyrehave

Haven ligger i udkanten af Haderslev med udsigt over Haderslev fjord og søen Hindemade, og er ikke svær at finde. Der er skiltet når du kommer til Marstrup. Men der er 4 indgange til haven, men hovedindgangene ligger ved Nørskovgård. Den er cirka 100 ha stor, og består af en blanding af skov og sletter. Dyrebestanden består af cirka 200 dådyr og 20 krondyr, som frit kan gå over hele indhegningen. Derfor kan det være svært at finde dyrene ind i mellem. Men selvom du finder dem, så løber de væk hvis du kommer for tæt på. Disse dyr er ikke tamme, og må ikke fodres af gæsterne. Så hvis man ønsker gode billeder, så bliver man stadigvæk nød til at væbne sig med tålmodighed. Afhængig af årstiden, så befinder dyrene sig forskellige steder. Om vinteren har de en tendens til at være i nærheden af de 4 foderstationer der er stillet op, eller i skoven. Om sommeren opholder de sig mest på sletterne og æder sig tykke i det frodige græs.

Se folderen for Haderslev Dyrehave for mere info lige her.

Mit første møde med en kronhjort

Efter jeg ankom, parkerede jeg ved Port 1, og fulgte stien ind. Denne sti går igennem skoven, så her var der størst chance for at finde nogle dyr. Der gik heller ikke lang tid før jeg så de første dyr. Ved en foderstation stod der et par dådyr og spiste den hø der var strøet ud til dem. Jeg valgte ikke at tage nogle billeder, da jeg gerne ville prøve at fotografere dem i et mere naturligt scenarie. Jeg fortsatte min færd og kom snart til en mindre sti med et lille skilt som advarende om at den endte blindt. Jeg fulgte den mindre sti for at se hvor den ledte den, og fandt hurtigt ud af at her var der ofte stor trafik af dyr. Desværre var der ingen på nuværende tidspunkt, så jeg gik tilbage til den store sti.

Jeg kom til endnu en foderstation, og her stod der også nogle rådyr. Jeg prøvede at komme om bag et træ, for at skjule mig selv lidt. Men de opdagede mig, og hoppede lidt længere væk, og gav sig til at spise af skovbunden. Jeg nød dog synet og den ro, disse dyr udsender når de bare går og græsser. Kort efter kom de første kronhjorte gående. Da jeg så dem, fik jeg kuldegysninger. En hel flok kom stille og roligt gående majestætisk igennem skoven, og var på vej hen i mod foderstationen. Desværre spottede anføreren mig og de andre stoppede op og holdte sig i baggrunden. Jeg begyndte at fotografere løs, bevægede mig lidt rundt, og forsøgte ikke at skræmme dem. Desværre stod de lidt nedad en bakke, så hele dyret kunne ikke ses, men uanset, så var det et helt fantastisk møde. Jeg lod dem gå ombord i buffeten og gik videre og kiggede mig omkring.

Turen rundt i haven

Som tidligere skrevet, så er Haderslev Dyrehave lige omkring 100 hektar stor, med stier der går hele vejen rundt. Jeg havde i forvejen planlagt at se det hele, bare så jeg kendte området til en anden gang jeg kom derop. Så jeg gik på eventyr, udforskede, vandrede og fandt mulige kompositioner. På det højeste punkt, Dronning Margrethes den II’s Udsigt, fandt jeg en. Heroppe fra har du udsigt over hele Hindemade og Haderslev fjord. I denne tid går solen ned bagved Hindemade, men jo længere vi kommer henover sommeren, jo mere vil den bevæge sig mod Haderslev.

Resten af turen rundt i haven var ganske begivenhedsløs, så jeg gik bare og nød naturen og stilheden. I denne ende, som var nær sletterne, var der ikke mange mennesker. Der havde været langt flere inde i skoven. Så inden længe var jeg tilbage ved hovedbygningen igen. Her kunne jeg havde sagt tak for i dag, og gået ud af porten og tilbage til bilen. Men heldigvis valgte jeg følge den samme sti tilbage til bilen, som jeg var kommet fra, for da jeg kom til området ved foderstationen stod der 6-7 krondyr på en lille mark.

Manisk krondyrs fotografering

Jeg var lige ved at gå i selvsving, men jeg tog det stille og roligt. Prøvede at bevæge mig ganske langsomt uden for mange pludselige bevægelser. Jeg kom over bag et træ, og herfra havde jeg god udsigt til de smukke majestætiske dyr, også blev der skudt billeder til den store guldmedalje. Mit Nikon Z6 har, som mange andre spejlløse kameraer, en lydløs skydefunktion, hvilket kom til sin fordel her, så lyden af lukkeren ikke skræmte dyrene. Dog er der en ulempe, kameraet kan ikke skyde så hurtigt, som hvis man bruger den mekaniske lukker. Man risikerer det der hedder “banding”, som dukker op som streger der går tværs henover billeder.

På knap 5 minutter, fik jeg taget cirka 100 billeder. Der havde dyrene så småt mistet interessen for at stå model, og de luntede stille og roligt væk. Jeg følte mig helt høj efter dette møde, og jeg kan uden omsvøb sige, at det er ikke sidste gang jeg tager til Haderslev Dyrehave. Forhåbentlig kan jeg næste gang have en længere zoom med.

Tak fordi du læste med, og håber du nyder billederne lige så meget som jeg nød at skyde dem.